تصفیه آب به عملیات و فرآیندی گفته می‌شود که طی آن آلوده کننده های شیمیایی و بیولوژیکی از آب جدا می‌شوند. هدف از این فرآیند تولید آب مناسب و با کیفیت جهت مصارف انسان (آب آشامیدنی) ، مصارف صنعتی، دارویی، شیمیایی، کشاورزی و غیره می‌باشد.

  • سیستم‌های تصفیه آب خانگی از دو روش کلی استفاده می‌کنند
  • تصفیه آب به روش فیلتراسیون
  • تصفیه آب به روش اسمز معکوس

تصفیه به روش فیلتراسیون دارای یک یا چند مرحله فیلتر از جنس های مختلف می‌باشند. این سیستم‌ها در اصطلاح پیش تصفیه می‌باشد و بخش کمی از آلاینده‌های آب را جدا می‌سازد. اغلب آن‌ها مکانیکی و بدون برق می‌باشند. نیاز به مخزن جهت ذخیره سازی آب ندارد و تنها دارای یک ورودی (آب شهری) و یک خروجی (آب تصفیه شده) می‌باشد. می‌توان آن‌ها را روی کابینت به ‌صورت رومیزی و یا زیر سینک ظرفشویی و بصورت زیر سینکی تهیه نمود. این سیستم‌ها در انواع ۱ الی ۷ فیلتره ساده ، یو اف UF و یا رزینی در بازار موجود می‌باشند.

تصفیه آب به روش اسمز معکوس RO کامل‌ترین سیستم تصفیه آب در دنیا می‌باشد و به دستگاه‌های تصفیه آب زیر سینکی RO، اسمز معکوس یا آب شیرین‌کن معروف می‌باشد این سیستم‌ها علاوه بر داشتن فیلترهای پیش تصفیه الیافی و کربنی دارای فیلتر بسیار مهم و اصلی ممبران می‌باشد که آب را تا ۰٫۰۰۰۱ تصفیه می‌نماید. کلیه ناخالصی‌ها، املاح و رسوبات، نیترات و فلزات سنگین داخل آب را در حدود ۹۸% تصفیه می‌نماید. با توجه به‌دقت بسیار بالای سیستم تصفیه آب اسمز معکوس دبی خروجی این سیستم کاهش یافته و نیاز به مخزن ذخیره تحت فشار می‌باشد. در این سیستم از یک غشای نیمه تراوا استفاده می‌شود و نیاز به تامین فشار حداقل ۶۵-۷۰ PSI می‌باشد که آب شهری این فشار را دارا نمی‌باشد و در نتیجه این سیستم‌ها دارای پمپ دیافراگمی می‌باشد که توسط یک آداپتور، برق ۲۲۰ ولت شهری را به ۲۴ ولت DC تبدیل کرده و برق لازم جهت تأمین فشار پمپ را تأمین می‌نماید. این سیستم ها دارای چند سوئیچ جهت کنترل عملکرد خود می‌باشند.

هزینه خرید اولیه، سرویس‌های دوره‌ای و تعویض فیلتر سیستم اسمز معکوس بالاتر از سیستم‌های فیلتراسیون می‌باشد اما با توجه به دقت بسیار بالای این سیستم و کیفیت بسیار بالای آن در بین مصرف‌کنندگان از محبوبیت بالایی برخوردار می‌باشد.

با توجه به این‌که دستگاه تصفیه آب خانگی به ورودی آب شهری، خروجی فاضلاب و برق شهری نیاز دارد بهترین فضا برای نصب دستگاه تصفیه آب خانگی زیر سینک ظرف‌شویی می‌باشد که عموماً فضایی در حدود یک درب کابینت را اشغال می‌کند و از طریق یک شیر فانتزی که بر روی سینک ظرف‌شویی نصب می‌گردد آب تصفیه‌شده را به شما تحویل می‌دهد. البته الزامی به نصب مخزن و دستگاه تصفیه آب کنار هم نیست و در آشپزخانه هایی که محدودیت فضا دارند میتوان مخزن ذخیره را در کابینت دیگری قرار داد. با توجه به تنوع محصولات نمی توان اندازه یکسانی برای همه این مدل ها اعلام کرد اما عموما نیاز به فضایی در حدود ۴۰ سانتیمتر عرض، ۳۰ سانتیمتر عمق و ۵۰ سانتیمتر ارتفاع برای قرارگرفتن دستگاه تصفیه آب و نیاز به ۳۰ سانتیمتر قطر و ۴۰ سانتیمتر ارتفاع برای قرارگیری مخزن ذخیره می باشد.

زمان تعویض فیلترهای دستگاه تصفیه آب خانگی از زمان وصل به آب و شروع استفاده به شرح ذیل می‌باشد:

فیلترهای سری اولیه (مراحل ۱-۲-۳) بین ۳ الی ۶ ماه یک‌بار

فیلتر پست کربن، مینرال و قلیایی (مراحل ۵-۶-۷) بین ۹ الی ۱۲ ماه یک‌بار

فیلتر ممبران (مرحله ۴) بین ۱۲ الی ۲۴ ماه یک‌بار تعویض می‌گردد

برای نصب دستگاه تصفیه آب خانگی زمانی بین حدوداً ۳۰ الی ۶۰ دقیقه لازم می‌باشد البته این زمان به فضای نصب دستگاه، لوله‌کشی منزل و مهارت کارشناس نصب بستگی دارد. در منازلی که نیاز به نصب دستگاه تصفیه آب به خروجی‌های اضافه‌ای مانند یخچال ساید بای ساید، دستگاه اسپرسو ساز مستقیم به آب و … می‌باشد زمان نصب افزایش پیدا می‌کند.

بطری های آب معدنی طبق بررسی های اخیری که انجام شده سرطان زا هستند و امروزه اگر دقت کنید به آب آشامیدنی تبدیل شده است که حتی بر روی آنها درج شده است. این بطری های پلاستیکی باعث درست شدن زباله دانی های بزرگی شده است که حدوداً تا یکصد سال تجزیه نمی شود که این خود مشکل مهمی در محیط زیست کشور عزیزمان است و همچنین بسیار پر هزینه می باشند. از طرفی دستگاه تصفیه آب خانگی با قابلیت گرفتن شن، ماسه، کلر، آهک، نیترات، نیتریت، سختی و شوری آب در طی مراحل مختلف فیلتراسیون دستگاه، این عملیات را انجام داده و در مرحله آخر املاح مورد نیاز بدن را تنظیم می کند و آب تصفیه شده سالم و گوارا را تحویل شما می دهد که این آب برای افرادی که ناراحتی های قلبی و عروقی، گوارشی و کلیوی مثل سنگ کلیه دارند امری ضروریست و همچنین کسانی که می خواهند پوستی شفاف و پرطراوت داشته و از مریضی های پوستی به دور باشند و از تمام فواید آب تصفیه شده سالم بهره ببرند با استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی می توانند سلامتی خود و خانواده و فرزندان دلبندشان را تضمین کنند.

مصرف برق در دستگاه های تصفیه آب خانگی RO فقط ۲۴ ولت می باشد که دستگاه با استفاده از ترانس (آداپتور)، برق ۲۲۰ ولت را به ۲۴ ولت تبدیل می کند. البته این مصرف برق فقط در زمان کارکردن پمپ دستگاه می باشد.

بله می شود، شما می‌توانید به غیر از آب تصفیه شده ای که از دستگاه با استفاده از یک شیر مجزا فانتزی بر روی سینک آشپزخانه می گیرید و مصرف می کنید، خروجی آب تصفیه شده دیگری هم از دستگاه آب تصفیه کن خانگی خود بگیرید و به یخچال ساید خود نصب نمایید و از آنجا هم آب تصفیه شده سالم را استفاده نمایید.

دستگاه تصفیه آب خانگی اگر با روش اسمز معکوس عمل کند حداقل باید ۵ مرحله فیلتر داشته باشد اما دستگاه های شش مرحله ای تا ۹ مرحله ای هم وجود دارد. اما تفاوت شش مرحله ای با پنج مرحله ای وجود فیلتر مینراله که تشکیل شده از مواد معدنی مفید آب که در حقیقت عمل حذف رو انجام نمی دهند، بلکه یک فیلتر افزودنیه که باعث افزایش کیفیت آب تصفیه شده می شود، بنابراین تصفیه آب شش مرحله ای تمام مزیت های ۵ مرحله ای رو دارد بعلاوه ی یک فیلتری که باعث افزایش کیفیت آب می شود.

جهت جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه و حذف مواد سرطان زا از آب و لذت استفاده از آب با طعم مطلوب و سلامتی دستگاه گوارش و اعضا بدن استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی اکیدا توصیه می شود. فرهنگ استفاده از دستگاه تصفیه آب روز به روز بالاتر رفته و تعداد افراد بیشتری از آن استفاده می کنند.

فرهنگ استفاده از این دستگاه ها در کلیه مناطق دنیا و بخصوص کشورهای پیشرفته در بین عموم مردم رایج می باشد و تعداد زیادی از افراد در دنیا از این وسیله استفاده می نمایند. ساده ترین راه برای نمایش کارایی این دستگاه ها از اقدامات روزمره زندگیست که قابل مشاهده می باشد. برای مثال کتری چای دیگر رسوب نمی گیرد، آب یخ زده بسیار بلوری و شفاف خواهد بود و… و همچنین با استفاده از دستگاه سنجش TDS میتوان، تغییر قابل ملاحضه کیفیت آب را مشاهده نمود.

دستگاه های مختلفی در بازار وجود دارند که از چند مرحله فیلتر استفاده می نمایند. هر فیلتر وظیفه خاصی را به عهده داشته ولی معمولا افراد سودجو با اضافه کردن فیلتر اضافی به دستگاه تلاش می کنند مشتری را فریب دهند چون عملا برخی فیلترها یا کارایی لازم را ندارند و یا گاهی اوغات از یک فیلتر چندبار و به اشکال مختلف استفاده می کنند. بهترین دستگاه ها برای تصفیه آب؛ دستگاه های ۷ مرحله ای با قلیایی دارای پمپ و مخزن می باشند که سیکل کامل تصفیه را انجام می دهند. دستگاه های ۶ یا ۷ مرحله ای بدون پمپ و مخزن نیز در بازار موجود هست که نسبت به مدل های دارای پمپ و مخزن از کارایی بسیار پایین تری برخوردارند و در واقع پیش تصفیه می باشند.